στόλος αυτοκινήτων

Συγκεντρώναμε μαζί τα 3 ταλαιπωρημένα φορτηγά διανομής και τα 3 κουρασμένα ΙΧ των πωλητών, προσθέταμε το αστραφτερό Καγιέν του αφεντικού και την ολοκαίνουργια Μερσεντές της συζύγου, άντε και το καινούργιο Άουντι του οικονομικού, και μαζεύαμε έτσι τα 9 αυτοκίνητα του στόλου μας. Κατόπιν ζητάγαμε από τον ασφαλιστή μας να απαιτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση από την ασφαλιστική που ασφαλίζει και το εργοστάσιο, αλλιώς του χρόνου θα πηγαίναμε όλα τα συμβόλαια αλλού!

Η ασφαλιστική, για να μην κακοκαρδίσει το συνεργάτη της και χάσει τον πελάτη, έδινε 10-15% έκπτωση στα ασφάλιστρα κάθε αυτοκινήτου και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Ε, αν γίνονταν και 3-4 ζημιές στη διάρκεια της χρονιάς, αναμενόμενο ήταν, ξαναπαζαρεύαμε όλοι μαζί τα ασφάλιστρα στην ανανέωση, ποιος δεν ήθελε έναν πελάτη με 9 αυτοκίνητα και ένα πυρός!

Κάπως έτσι ασφαλίζονταν οι στόλοι τότε…

 

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Αντιγράφουμε παρακάτω μερικά αποσπάσματα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον και αναλυτικό ρεπορτάζ της κυρίας Δήμητρας Καζάντζα του περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά» (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ).

«[…] Η ασφάλιση στόλων αφορά ένα κομμάτι ασφάλισης αρκετά σύνθετο και περίπλοκο, που απαιτεί τη συμβολή και τη σύμπραξη και των δύο μερών, ασφαλιστή [σ.σ. ασφαλιστικής εταιρίας] και ασφαλισμένου, για να λειτουργήσει σωστά, αποτελεσματικά και προς όφελος και των δύο πλευρών.

Η ύπαρξη διαφορετικών ειδών στόλων (στόλοι επιχειρήσεων, δήμων και δημόσιων φορέων, εταιρειών leasing ή σωματείων και συλλόγων) συνεπάγεται διαφορετικά χαρακτηριστικά (και ως προς τα οχήματα και ως προς τη συμπεριφορά των οδηγών) όσο και διαφορετικού βαθμού κινδύνους, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι ασφαλιστικές εταιρείες.

[…] Λίγες είναι οι [ασφαλιστικές] εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλιση όλων των ειδών στόλων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Οι περισσότερες, είτε γιατί έχουν …τραυματικές εμπειρίες είτε γιατί κρίνουν ότι η συνεννόηση με ορισμένες ομάδες δεν είναι τόσο εύκολη, ώστε να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ασφάλιση επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και εκείνες οι εταιρείες που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο, κρίνοντάς το ζημιογόνο και συνεπώς ασύμφορο..

[…] Για τις [ασφαλιστικές] εταιρείες, οι χαμηλές ζημιές είναι η προϋπόθεση για να ασκούν τον κλάδο χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητά τους και να μπορούν να κρατούν τα ασφάλιστρα σε ελκυστικά για τους ασφαλισμένους τους επίπεδα. Οι ασφαλισμένοι του κλάδου, όμως, και οι οδηγοί τους πόσο το έχουν αντιληφθεί αυτό και, κυρίως, πόσο έχουν αντιληφθεί τις πολλαπλάσιες επιπτώσεις που έχουν τα ατυχήματα σε μια επιχείρηση;

- Αν μπορούσε κανείς να υπολογίσει και καταγράψει με ακρίβεια την οικονομική ζημία που υφίσταται μία επιχείρηση από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο στόλο των αυτοκινήτων της, θα διαπίστωνε με έκπληξη ότι αυτή είναι πολλαπλάσια της ζημίας που εκφράζεται με το συνολικό κόστος των επισκευών, τα αυξημένα ασφάλιστρα, τις επιπλέον αποζημιώσεις κι όλα τ’ άλλα που τελικά την επιβαρύνουν. Θα διαπίστωνε ακόμη κανείς πως, πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις (τις ουσιαστικές αλλά και τις έμμεσες), η κακή συμπεριφορά ενός στόλου αυτοκινήτων και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της διοίκησης έχει αρνητική επίπτωση τόσο στο φρόνημα των εργαζομένων όσο και στη δημόσια εμφάνιση της επιχείρησης και στις σχέσεις της μέσα στο οικονομικό εκείνο κύκλωμα στο οποίο ανήκει και που εξυπηρετεί.

Αυτά σημείωνε ο κ. Νίκος Αδαμαντιάδης, 32 χρόνια πριν και, δυστυχώς, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε. […]»

Ανοίξτε το παρακάτω αρχείο και ξεφυλλίστε το πρωτότυπο εγχειρίδιο με τίτλο "Ένα Βασικό Πρόγραμμα Ασφαλείας για Στόλους Αυτοκινήτων", γραμμένο από το ιστορικό στέλεχος της ασφαλιστικής μας αγοράς κ. Νίκο Αδαμαντιάδη, 35 χρόνια πριν!

 Ένα βασικό πρόγραμμα ασφαλείας για στόλους αυτοκινήτων

Οι συνεργάτες της Globalnet έχουν στη διάθεσή τους όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα των εκπροσωπούμενων εταιριών για στόλους οχημάτων επιχειρήσεων και μπορούν να σας ενημερώσουν με υπευθυνότητα και σαφήνεια για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις καλύψεις, τις παροχές και το κόστος τους, να υποβάλλουν αναλυτικές προσφορές και να προχωρήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλιστική τοποθέτηση του στόλου των οχημάτων.

 

ασφαλίσεις για επιχειρήσεις